Nieuw: ook voor iPhone 6, Samsung, Windows phones

De universele fisheye lens is een ultra groothoek lens die sterke visuele vervorming creëert waardoor een breed panoramabeeld of halfronde foto ontstaat. Fisheye objectieven bereiken zeer brede beeldhoek door beeldbuiging van van beelden met rechte lijnen van het perspectief (rechtlijnige produceert afbeeldingen), in plaats daarvan kiezen voor een speciale mapping technologie (bijvoorbeeld: equisolid hoek), die ook beelden met een karakteristieke bolle niet-rechtlijnige uitstraling geeft.

De term fisheye werd bedacht in 1906 door de Amerikaanse natuurkundige en uitvinder Robert W. Wood gebaseerd op hoe een vis een ultra-brede halfronde uitzicht zou zien vanuit onder het water (een fenomeen dat bekend staat als venster Snell’s). Het eerste praktisch gebruik was in de jaren 1920 voor gebruik in de meteorologie om wolkenvorming te fotograferen vandaar de Engelse naam “wholy sky lenses” te bestuderen. De beeldhoek van een fisheye-lens is meestal tussen de 100 en 180 graden terwijl de brandpuntsafstanden afhankelijk is van het filmformaat  waar ontworpen voor zijn.

Massa-geproduceerde fisheye lenzen voor fotografie, verscheen voor het eerst in de jaren 196 en werden meestal gebruikt voor hun unieke, vervormde uitstraling. Voor de populaire 35 mm filmformaat, typisch brandpuntsafstanden van fisheye lenzen zijn tussen 8 mm en 10 mm voor ronde afbeeldingen en 15-16 mm voor full-frame beelden. Voor digitale camera’s met kleinere elektronische belichters, zoals 1/4 “en 1/3”-formaat CCD-of CMOS-sensoren, kan de brandpuntsafstand van “miniatuur” fisheye lenzen kort zijn van 1 tot 2 mm.

Deze soorten lenzen hebben ook andere toepassingen, zoals opnieuw projecteren van beelden gefilmd door een fisheye lens, of op de computer gemaakte afbeeldingen en op halfronde schermen. iPhone fisheye lenzen worden ook gebruikt voor wetenschappelijke fotografie en het opnemen van de aurora en meteoren. Zelfs het kijkgaatje in de deur voor beveiliging is een fisheye lens!

Met de Universele fisheye lens kan je dus zelf ook veel experimenteren! Bestel hem nu voor maar 24,50 euro met gratis verzending.